10 tips voor het maken van betere afdrukken

Voor Photofacts.nl schreef ik deze week – naar aanleiding van mijn boek over Kleurmanagement – 10 tips voor het maken van betere afdrukken.

Hoewel foto’s tegenwoordig voornamelijk worden bekeken op een scherm of een schermpje, is een afdruk het mooiste doel van een foto. Een mooie afdruk, al dan niet ingelijst aan de muur. Of beter nog, een afdruk die in beperkte oplage wordt verkocht, door jezelf of door een galerie. Ja echt, het doel van je mooiste foto is een mooie afdruk.

Toch vallen die afdrukken vaak tegen. Ze zijn te donker, ze hebben een kleurzweem, of ze zijn te donker én hebben een kleurzweem. Allemaal problemen die te maken hebben met het niet op orde hebben van je kleurmanagement.

1. Een goed beeldscherm als uitgangspunt
Het beeldscherm is misschien wel de belangrijkste schakel in die ‘workflow’ van opname tot aan een afdruk. Ik ga er vanuit dat je in RAW fotografeert. Je ‘ontwikkelt’ de foto visueel, je kijkt naar het beeldscherm en aan de hand van wat je ziet, doe je aanpassingen. Dan is het cruciaal dat je een goed en goed af te regelen beeldscherm hebt.

Beknibbel niet op de kwaliteit van je beeldscherm. Het is prettig om in de donkere en lichte partijen nog detail te kunnen zien en ook de kleuromvang van het beeldscherm – de hoeveelheid kleuren die je beeldscherm kan laten zien – is belangrijk. Des meer kleuren je kunt zien, des te beter je ze kunt corrigeren.

Je komt dan automatisch uit bij de wat duurdere merken, Eizo, NEC of LaCie. Voor een fotograaf die perfecte kleuren wil in zijn afdrukken een investering die de moeite zeker waard is.

2. Kalibreer je beeldscherm
Met een goed beeldscherm ben je er nog niet. De moderne LCD-schermen staan standaard veel te helder. Dat ziet er mooi uit, maar voor het maken van een afdruk staat de helderheid meestal veel te hoog. Ook de kleurtemperatuur waarop het scherm is afgeregeld is belangrijk. Daarnaast moet het systeem waarmee je werkt – Windows of MacOS X – weten hoe je beeldscherm is afgeregeld…

Lees voor de rest van de tips het artikel op photofacts.nl.

Koop het boek ‘Kleurmanagement, betrouwbare kleuren van invoer tot uitvoer’ hier!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.