Het cameraoog

Iets meer dan vijf jaar geleden begonnen de problemen met de ogen. Eerst een scheurtje in het netvlies van het linkeroog. Toen modder en onduidelijk zien met het rechteroog. Links viel te repareren, rechts dat was afwachten.

Omstreeks die tijd kocht ik een nieuwe camera, de Fuji X-Pro 1, een mooie camera, maar het kijken door de zoeker met zo’n modderoog viel niet mee. Met het rechteroog kijk je nu eenmaal door de zoeker, het is niet anders. En al probeer je het met links, dat gaat gewoon niet lekker. Dus keek ik veel op het LCD-scherm, maar dat was ook gedoe, want dan moest ik de bril afzetten om een beetje scherp te kunnen zien op het LCD-scherm. Ondertussen maakte ik best wel mooie foto’s met die Fuji, maar het ging gewoon minder lekker.

Nu, vijf jaar later dus, ben ik twee keer aan dat rechteroog geopereerd (macula pucker operatie en daarna een staaroperatie) en kan ik het oog ineens weer gebruiken om door een zoeker heen te kijken. Er zitten wat rare vervormingen in dankzij de macula pucker die het netvlies ietwat verfrommeld heeft achtergelaten, maar voor de rest: wat een genot! Lekker fris, lekker anders, dat oog. Daarom heb ik mezelf getrakteerd op een nieuwe camera, met een betere zoeker, met snellere scherpstelling, maar wel een Fuji: de X-T2. Voor opnieuw weer lekker fotograferen, opnieuw kijken door de zoeker en gebruik maken van dat kantelbare cd-scherm. Ik zal het hier en op het Fredlee-weblog weer laten zien.

2 thoughts on “Het cameraoog”

  1. Goed dat je weer een echte zoeker kunt gebruiken. Die Fuji is een mooi beest met 4x6K en een extra scherm in dezelfde handige verhouding. Plus snel in de opstart en de verwerking.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.