verstopte nozzles van een Epson SC P600

Het ontstoppen van verstopte nozzles van een Epson SC P600

Het was tijd om een nieuwe printer aan te schaffen. De oude Xerox liep op zijn laatste benen en de gele inktcartridge van de Epson SC P600 zat al weken volledig verstopt. Op de testpagina’s van de P600 was er geen enkel streepje geel te zien. Volkomen verstopt en ook na vele keren schoonspuiten van de kanaaltjes – Print Head Nozzle Check – bleef die gele cartridge verstopt. Was er niet toch nog een mogelijkheid om die verstopte nozzles van mijn Epson SC P600 te ontstoppen?

Lekkere grote inkttanks

Nu had ik een paar maanden geleden ook al zoiets gehad met bijna alle cartridges en was het me na veel nozzle-checks gelukt om alle nozzles weer op de juiste vuurkracht te krijgen. Maar nu had ik er genoeg van. Ik wilde een nieuwe printer, waarvan de inkt niet evenveel kostte als de prijs van vloeibaar goud. Mijn keuze: de Epson Ecotank photo et-8550. Daarmee kon ik op A3+ blijven printen, als ik dat wilde en kon ik scannen en kopiëren. Met lekkere grote inkttanks. Bijna € 700,-, maar wat moest dat moest.

Nog een nozzle check

Nog een keer ging ik bij Google zoeken of er niet tóch een oplossing was om die vermaledijde verstopte spuitkanaaltjes/printkop/cartridge schoon te maken. Ik zocht op clogged nozzle Epson P600 en kreeg allerlei adviezen. Bijvoorbeeld de Nozzle Check op de printer doen. Een paar uur wachten en testpatroon printen en dan nog een keer de Nozzle Check, als het niet had geholpen. De Nozzle Check doen, een hele nacht wachten en dan kijken of het iets had uitgehaald. Daar had ik allemaal niets aan want allemaal al geprobeerd.

Twee keer in de week een print

Ik zag filmpjes van bebaarde nerds die de hele printer uit elkaar haalden, schoonmaakten en vervolgens weer in elkaar zetten. Printer weer okidoki, maar zoiets ging mij te ver. Uiteindelijk kwam ik bij een filmpje van Jose Rodriguez, een printer technicus, die heel droog vertelt wat je moet doen als je printkop verstopt is. Hij begint met de mededeling dat je het niet zover moet laten komen. Maak twee in de week een printje op je printer en je hebt nooit last van verstopte nozzles. Ok, fijn, Rodriguez, dat is op dit moment mosterd na de maaltijd. Vertel me hoe ik het probleem oplos! Uiteindelijk komt hij ter zake. Met een soort glassex en een keukenrol kun je de ingedroogde inkt op de printkop oplossen.

Tadaaaaa!

Je zorgt dat je de printkop heen en weer kunt bewegen (de printer aanzetten en als de printkop beweegt, de stekker eruit trekken). Vouw een stuk keukenrol zodat dat past in de baan van de printkop. Spuit dat papier vol met glassex en plaats het in de baan van de printkop. Beweeg de printkop over dat natte papier. Beweeg hem heen-en-weer, laat de printkop eventueel een tijdje erboven weken. Tadaa! Ik kreeg weer gele inkt op een print, alle nozzles waren open en klaar voor prachtige prints.

Die € 700,- houden we nog even in onze zak. En natuurlijk maak ik vanaf nu twee keer in de week een printje, nooit meer last van verstopte nozzles. Niets leukers dan een mooie afdruk van een foto! (Nog wel met de inkt met de prijs van vloeibaar goud…)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.