Jakob Bro Trio in Het Bimhuis

Jakob Bro Trio in het Bimhuis.

Afgelopen vrijdag speelde het Jakob Bro Trio in het Bimhuis. Linda en ik kon na corona eindelijk weer vrijuit naar een concert. Het trio van Jakob Bro bestond naast Bro uit de Noorse trompettist Arve Henriksen en de Spaanse slagwerker Jorge Rossy. Op foto’s staan voornamelijk Bro en Rossy, we zaten aan de zijkant en Henriksen zat precies tussen beide mannen ingeklemd.

Links Jakob Bro, midden de Noorse trompettist Arve Henriksen en rechts de Spaanse slagwerker Jorge Rossy.

In de Volkskrant stond een lovende bespreking van Gijsbert Kamer:

Henriksen lijkt vrijdag de spil van het trio. Bro beroert zijn snaren bedachtzaam, al dan niet gebruikmakend van pedalen voor de juiste, even voorzichtige vervormingen. En Rossy? Die geeft niet zozeer de maat aan als dat hij accenten plaatst of ontregelt, strijkend met zijn brushes of hard slaande op de trommels.

Het klinkt allemaal wat robuuster dan op het wat dromerige Uma Elmo. Henriksen blaast geen lange melodielijnen, maar sputtert korte evocatieve stukjes, die hij elektronisch bewerkt. Bro kijkt ernaar en komt steeds met de juiste aanvullingen. Het is mooi om te zien hoe de drie muzikanten samenwerken aan een bijzonder bouwwerk van klanken. Even gaat er een siddering door de zaal als Henriksen met zijn paneel een luchtalarm simuleert. Niemand die niet aan Oekraïne denkt.

Het ontroerend mooie, elegante gitaarmotiefje dat volgt is het nummer To Stanko, een ode aan de een paar jaar geleden overleden Poolse trompettist Tomasz Stanko. Bro speelde veel met hem en Stanko had regelmatig gezegd uit angst voor Poetin zijn geld te willen opnemen. Bro begreep dat toen niet zo, maar nu wel. To Stanko is een emotioneel geladen kantelpunt in een set die met het teder samengespeelde Morning Star naar een climax voert.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.