Minder mist met Lightroom CC 2015.1

Met de schuifregelaar Nevel verwijderen is het mogelijk om mist  of nevel in een foto te verminderen.
Met de schuifregelaar Nevel verwijderen is het mogelijk om mist of nevel in een foto te verminderen.
Elk nadeel heeft zijn voordeel, of andersom. Het voordeel van een lidmaatschap van Creative Cloud is dat je regelmatig een update van de software krijgt. Een nadeel van Creative Cloud is, dat als je geen lid bent, je ook geen update krijgt.
Nu zijn bijna alle applicaties van Adobe alleen nog via Creative Cloud verkrijgbaar, Lightroom is daar echter een uitzondering op. Je kunt de ‘laatste’ versie van Lightroom kopen als pakket, Lightroom 6, en je kunt Lightroom CC verkrijgen als onderdeel van een of ander Creative Cloud-lidmaatschap.
Alleen bij een lidmaatschap via Creative Cloud krijg je dit jaar updates van Lightroom. Als je een pakket koopt, dan krijg je – neem ik aan – alleen bugfixes, maar niet de nieuwe mogelijkheden. Het is duidelijk, Adobe probeert je uit alle macht een lidmaatschap op Creative Cloud aan te smeren. Het is niet anders.

Nevel verwijderen
Wat is er dan nieuw aan de Lightroom CC 2015.1-versie? Dehaze, ofwel Nevel verwijderen. Je kunt met Dehaze nevel en mist uit een foto verwijderen, of omgekeerd, er nevel of mist toevoegen. Als je gaat fotograferen in de mist, zal je wel mistfotos willen maken. Met de Dehaze-tool kun je die mist enigszins weghalen. De hoeveelheid mist heb je bij het fotograferen namelijk niet voor het zeggen, het is zoals het is bij het moment van opname. In de digitale donkere kamer die Lightroom is, kun je nog ingrijpen. Je kunt vage details minder vaag maken.
Het is natuurlijk geen wondermiddel: een erg mistige foto, met heel weinig details krik je niet op tot een super scherpe foto, maar het gereedschap werkt wel.

De schuifregelaar Nevel verwijderen in het paneel Effecten in de module Ontwikkelen.
De schuifregelaar Nevel verwijderen in het paneel Effecten in de module Ontwikkelen.

In de module Ontwikkelen vind je het gereedschap Nevel verwijderen in het onderdeel Effecten. Je past het effect toe door eenvoudig aan de schuifregelaar te schuiven. Een beetje meer, een beetje minder. Het werkt en, zoals gezegd: alleen bij een lidmaatschap van Creative Cloud.
Lightroom_CC_6En als je dan toch een lidmaatschap van CC hebt: natuurlijk zit Dehaze, Nevel verwijderen, ook in Adobe Camera Raw, bij de laatste versie van Photoshop.
Alles over de laatste versie van Lightroom (zonder Dehaze, maar met de informatie over gezichtsherkenning, Panorama’s maken en HDR binnen Lightroom) kun je lezen in Ontdek Lightroom 6 & CC.

P.S. Na het schrijven deze blogpost kwam ik een oplossing tgen voor degenen die geen Creative Cloud-lidmaatschap hebben en die toch nevel willen verwijderen. Een maker van voorinstellingen – Prolost – heeft voorinstellingen (presets) gemaakt waarmee ook nevel valt te verwijderen. Gratis en voor niks!
Ik heb het niet kunnen uitproberen met mijn Lightroom CC-versie, maar als je toch wilt kunnen ‘dehazen’, dan is het misschien de moeite waard. Je vindt ze HIER.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.