Niets mooiers dan een print!

Een foto op het scherm is mooi, maar een afgedrukte foto is nog steeds het mooist. Niets mooiers dan een print! En zeker nu je zoveel mooie papiersoorten hebt om op af te drukken, met printers die tegenwoordig het mooiste uit een digitale foto kunnen halen, is printen een genot. Wat maakt printen zo’n genot? Misschien is het niet zo magisch als printen in de donkere kamer, waar een foto langzaam uit het bariet omhoog kwam in de ontwikkelbak. Het moderne printen geeft wel evenveel voldoening, misschien zelf nog meer dan een foto in de doka, maar op een andere manier. De manier waarop de digitale camera’s zich hebben ontwikkeld, de mogelijkheden van de huidige sensors. De inkjettechnologie, voor zowel zwart-wit als kleur en de reusachtige hoeveelheid soorten papier waarop je kunt printen. En uiteindelijk de software waarmee je de foto bewerkt en printbaar maakt.

Papierkeuze

Een beetje structuurloos aan het printen…

Ik ben alweer een maand of wat bezig met printen. Een beetje structuurloos eigenlijk. Neem de papierkeuze, al die verschillende soorten papieren. Ik moet bekennen dat ik even door de bomen het bos niet meer zag. Mat, ‘rag’, halfmat, glanzend, bariet en dan heb ik het er nog niet eens over, dat je van élk merk papier die verschillende papiersoorten hebt. Ik had al eerder – op zoek naar papier dat me bevalt – proefsetjes met papier van allerlei merken gekocht en was met proefprints halverwege gestopt. Ik weet eigenlijk wel wat voor soort papier ik wil. Niet dat hele glanzende, niet mat, maar halfmat, weinig glans. Ik wil diepe zwarten, een groot kleurbereik. Het papier waarop ik wil printen is dat bariet-achtige, iets dat op papier in de oude doka lijkt. En de printer staat er alweer een tijdje: de Epson SureColor P600, waarmee ik A3+ kan printen, iets groter dan A3.

Een plan

Ik ben er ook weer wat over gaan lezen. Niet over het technische aspect. Kleurmanagement heeft niet per se geheimen voor me. Het is meer een zoektocht naar een planmatige aanpak. Waar kijk je naar als de print voor je ligt?Structuur, een soort opdracht aan mezelf. Hoewel ik het idee heb dat ik ook hier wel weet wat ik wil. Bezig zijn met mijn foto’s. Ik wil elke dag een print maken, op A4. Dat mag elke dag een andere foto zijn, het mag ook een foto zijn waar ik eerder aan gewerkt heb. Misschien een serie van eenzelfde onderwerp. Zonsondergangen? Waterland? De Hondsbossche zeewering? Tiago? Mijn Muse? Of gewoon een foto waar ik zin in heb! Elke dag een foto bewerken, gereed maken tot een eerste print. Als hij niet goed is, dan hem beter maken en nog een keer printen. Dan laat ik de print rusten.

Vanaf de bank rustig kijken naar de print…

Kijken naar de print. Ik zet hem ergens voor mijn neus en kijk er naar. Hang hem bij mij bureau. Misschien dat ik hem de volgende dag nog aanpas. Misschien na een paar dagen. Eind van de maand kies ik mijn favoriete print en print die op A3+. Dat is voorlopig het plan. Je kunt het hier volgen op mijn blog.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.