Peter Pontiac, een interview uit 1983

Ik interviewde Peter Pontiac in 1983. Pontiac maakte een speciale omslag voor Stripschrift; hij in de biechtstoel, ik als biechtvader.
Het begon zo:
pontiac-interview-2

‘Van de ‘Tante Leny Presenteert’-tekenaars is Peter Pontiac altijd een van de meest geëngageerde geweest. Hij inspireerde zich voor zijn verhalen en tekenstijl duidelijk meer op Amerikaanse underground-tekenaars dan zijn collega’s bij ‘Tante Leny’. ‘Hij is ook een van de weinige tekenaars, hier in Nederland althans, die in zijn strips autobiografisch bezig was en is. Sommige verhalen van hem blijken jaren later bij herlezing nog exact in het geheugen aanwezig te zijn. Dat geldt bijvoorbeeld zeker voor zijn verhaal ‘The Amsterdam Connection’ uit ‘Gummi’, een autobiografisch verhaal over dope-gebruik. Hij is ook een van de weinigen uit die tijd, misschien wel de enige, die een brug heeft kunnen slaan naar de generatie van nu, door wie hij niet als een ouwe hippie wordt gezien. Ik had eigenlijk geen idee wat hij de laatste paar jaar had gedaan. Tekende hij eigenlijk nog wel? Hij was zijn podium eigenlijk een beetje kwijt. ‘Tante Leny’, ‘Gummi’, ‘Talent’, al die bladen waren in de loop van de jaren verdwenen. Het interview dat ik al jaren wilde maken, moest er nu maar eens van komen. Maar wie wist waar hij woonde?’

Als je het hele interview wil lezen, inclusief illustraties, dan kun je het hier downloaden. Het is een groot bestand, bijna 8mb.

Peter Pontiac met biechtvader HansF op de cover van Stripschrift.
Peter Pontiac met biechtvader HansF op de cover van Stripschrift.

De volledige inhoud is © 2014 Hans Frederiks

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.