Galleries

De Studio van Overburen

De werktafel, het bureau, de studio, de werkomgeving van een creatief ziet er vaak bijzonder uit. Soms strak, soms chaotisch, vaak met veelzeggende details. Deze keer de studio van Overburen.

Overburen is een ontwerpbureau. Op hun site schrijven ze over hun bureau en hun werk: ‘Wat wij doen heet echter tegenwoordig ‘design- en communicatie’.We helpen opdrachtgevers om in een snel veranderende, steeds complexer wordende wereld helder te communiceren met gebruikmaking van alle mogelijke media en met behulp van alle daarvoor benodigde technologieën. Op papier, op het web, via sociale media en op televisie. Behalve met ontwerpen en vormgeven houdt Overburen zich bezig met het ontwikkelen van communicatiestrategieën. Op het bureau werken drie ontwerpers (Maarten Geurink, Ayla Maagdenberg en oprichter Joost Overbeek). Overburen werkt vaak samen met Mariska Vlot, van Tidee, op concept en strategie. Daarnaast werkt Overburen samen met een aantal vaste externen. Overburen heeft een netwerk aan fotografen, illustratoren, webbouwers, componisten etc. om zich heen.’

De volledige inhoud is ©2015 Hans Frederiks.

De Studio van Loudmouth

De rubriek De Studio van is opgehouden in Publish. Voor Publish blijf ik aan het werk voor de rubriek Uitgelicht. De eerste ontwerper waar ik langs ging was Loudmouth in Utrecht. Het portret van Loudmouth verschijnt binnenkort in Publish 6.

En toen ik er dan toch was, fotografeerde ik natuurlijk wel zijn studio…

De Studio van Gijs Sierman

De werktafel, het bureau, de studio, de werkomgeving van een creatief ziet er vaak bijzonder uit. Soms strak, soms chaotisch, vaak met veelzeggende details. In elk nummer van Publish leggen we zo’n studio vast, deze keer de studio van Gijs Sierman

Gijs Sierman begon zijn carrière als grafisch ontwerper tijdens zijn studie kunstgeschiedenis en niet toevallig komen opdrachtgevers vaak uit de culturele sector. Hij heeft zijn studio aan de Nieuwezijds Voorburgwal in kantoorgebouwgebouw Neptunus uit 1915. Daar komen nu al jaren ontwerpen vandaan die gaan van visitekaartjes, websites, boeken en tijdschriften tot de vormgeving van tentoonstellingen. Soms uniek, zoals het jubileumboek-met-radio voor Albert Heijn, soms in serie, zoals de tientallen omslagen voor uitgeverij Byblos (Berlijn/Amsterdam). Soms in het groot, bij de tijdelijke ‘poort’ voor het Koninklijk Paleis in Amsterdam tijdens de verbouwing, soms voor het klein, zoals bij de kinderboeken van Haas (van Annemarie Bon en Gertie Jaquet). De aandacht voor het beeld (en vaak ook de letter) heeft ook geleid tot het someshirt-project (www.someshirt.com): overhemden, gemaakt van digitaal gedrukte stoffen, met patronen gebaseerd op grafische elementen.

www.gijssierman.nl

De studio van Gijs Sierman verscheen in 2014 in Publish.

De volledige inhoud is ©2014 Hans Frederiks.

.

De Studio van Mijksenaar wayfinding experts

De werktafel, het bureau, de studio, de werkomgeving van een creatief ziet er vaak bijzonder uit. Soms strak, soms chaotisch, vaak met veelzeggende details. In elk nummer van Publish leggen we zo’n studio vast, deze keer de studio van Mijksenaar wayfinding experts.

Mijksenaar wayfinding experts is een internationaal opererend ontwerpbureau. Zij adviseren over en ontwerpen oplossingen voor het vinden van de weg.
Het bureau, in 1986 opgericht door Paul Mijksenaar, is actief in 15 landen op vier continenten. De wayfindingsystemen van hun hand worden dagelijks door miljoenen reizigers gebruikt.
Mijksenaar heeft een vestiging in Amsterdam en werkt nauw samen met ingenieursbureau Arup in New York en branding design consultants GAD’ in São Paulo.
Het Amsterdamse bureau geeft sinds 1990 advies over de bewegwijzering op Schiphol. Luchthaven Schiphol wordt gezien als het ultieme voorbeeld in luchthavenbewegwijzering en heeft diverse prijzen gewonnen.
Naast luchthavens in New Delhi, São Paulo, Rome en New York ‘doet’ Mijksenaar ook Artis, Center Parcs, het Kröller-Müller Museum, Metro Rotterdam, het Stadskantoor Utrecht en Nederlandse treinstations. Maar het ontwerpbureau adviseert bijvoorbeeld ook over de leesbaarheid van de Rijkshuisstijlletter voor snelwegen.

www.mijksenaar.com
twitter.com/mijksenaar

De studio van Mijksenaar verscheen in 2014 in Publish.

De volledige inhoud is ©2014 Hans Frederiks.

De studio van Puntspatie / Plantage Etalage

De werktafel, het bureau, de studio, de werkomgeving van een creatief ziet er vaak bijzonder uit. Soms strak, soms chaotisch, vaak met veelzeggende details. In elk nummer van Dzone leggen we zo’n studio vast, deze keer de studio van Puntspatie.

Schuin tegenover de hoofdingang van Artis houdt menig voorbijganger de pas even in als de blik wordt getrokken naar de opvallende etalage van ontwerpbureau Puntspatie [bno]. De etalage, naar de buurt Plantage Etalage gedoopt, is een initiatief van grafisch vormgever Kjeld de Ruyter. Sinds de start eind 2006 stelde hij zo’n 40 kunstenaars in 60 exposities in de gelegenheid hun werk in de etalage te exposeren. De uitstallingen ontlokken uiteenlopende reacties van passanten en buurtbewoners, precies wat De Ruyter beoogde los te maken: de verbeelding zet mensen aan tot reflectie over zichzelf en de wereld om hen heen.
Verbeelding en reflectie zijn tevens de aanjagers van het ontwerpbureau Puntspatie dat zich achter de etalage ontvouwt. Sinds 1998 ontwerpt Puntspatie [bno] voor opdrachtgevers in de sectoren maatschappij & duurzaamheid, kunst & cultuur en educatie & voorlichting. Boeken, catalogi, omslagen, logo’s, huisstijlen, jaarverslagen, brochures en (voorlichting)campagnes: het portfolio is zo geschakeerd als het leven zelf. Met een duurzame bedrijfsvoering en structurele ondersteuning van ontwikkelingsorganisatie Hivos laat Puntspatie zien dat, dwars door de verbeelding van de etalage heen, de buitenwereld niet onopgemerkt blijft.
In augustus 2012 exposeerde Dave Hanson in Plantage Etalage. Zijn ‘Fragile Things’ zijn een reactie op en een verwerking van de dood, enkele jaren geleden, van zijn levenspartner en soulmate. Zeker iets om even bij stil te staan.

Meer info:
www.puntspatie.nl
www.puntspatie.nl/plantage-etalage/

De studio van Puntspatie verscheen in 2012 in Dzone.

De volledige inhoud is ©2014 Hans Frederiks.